全国都道府県栄養士会が考案した
「未来に残すべき和食」
大公開
A Grand Showcase of
“Washoku to Preserve for the Future”
都道府県栄養士会
Prefectural Dietetic
Associations
「未来の食材
」
“Future 50 Foods”
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新潟 Niigataのっぺ Noppe
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富山 Toyamaだいこん菜のよごし Daikon no Yogoshi
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石川 Ishikawaぶり治部煮 Buri Jibu-ni
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福井 Fukui天ぷらおろしそば Tempura Oroshi Soba
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山梨 Yamanashiほうとう Hōtō
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長野 Naganoおやき Oyaki
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岐阜 Gifu朴葉寿司 Hoba-zushi
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静岡 Shizuoka駿河そば
(茶そば&桜えびかき揚げ) Suruga Soba<br>(Tea Soba & Sakura Shrimp Tempura) -
愛知 Aichi鉄火みそ Tekka miso
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三重 Mie手こね寿司 Hand-kneaded sushi
未来に残すべき和食
“日本人の伝統的な食文化”
を、持続可能な
“The Future 50 Foods(未来の食材50)”
とともに継承プロジェクト
A project to preserve Japan’s traditional food culture for future generations,
alongside the sustainable ‘The Future 50 Foods’ initiative
2013年に「和食:日本人の伝統的な食文化」が未来に残すべき財産としてユネスコ無形文化遺産に登録されました。日本の食文化には、料理はもとより、食材、食べ方、作法等、さまざまな要素が含まれています。この日本の伝統的な食文化を次世代へ伝えていくことが必要です。
また、100カ国以上で活動している環境保全団体であるWWF(世界自然保護基金)は、人と自然が調和して生きられるサステナブルな未来を目指して、急激に失われつつある生物多様性の豊かさの回復と、地球温暖化防止のための脱炭素社会の実現を推し進めています。その一環として、未来に向けて“持続可能な食材”として、2019年にWWF UK(世界自然保護基金 英国支部)が、環境負荷が少なく手ごろな価格で手に入る、栄養価の高い50種類の食材として「The Future 50 Foods(未来の食材50)」を発表しています。
近年、地球環境問題と社会問題の包括的な解決のために、地球の生態系と人間社会、そして、私たちの身体が総合的に健康的な状態(ウェルビーイング)を目指すために、「未来に残すべき和食」を「未来の食材50」とともに『未来の食事』として継承することで、人と地球の双方にとって健康的で持続可能な食のあり方を提案することを目的に作成しました。また、『未来の食事』は、「未来に残すべき和食」として郷土料理や伝統料理を含む1食分の献立として、以下の条件により作成します。
In 2013, ‘Washoku: Traditional Japanese Cuisine’ was registered as an intangible cultural heritage by UNESCO as a treasure to be preserved for future generations. Japanese food culture encompasses not only cuisine but also ingredients, eating methods, etiquette, and various other elements. It is essential to pass on this traditional Japanese food culture to future generations.
Additionally, the World Wide Fund for Nature (WWF), an environmental conservation organisation active in over 100 countries, is working towards a sustainable future where humans and nature coexist in harmony. This includes efforts to restore the richness of biodiversity, which is rapidly declining, and to achieve a decarbonised society to prevent global warming. As part of this effort, in 2019, WWF UK (World Wide Fund for Nature UK) announced ‘The Future 50 Foods,’ a list of 50 foods that are environmentally friendly, affordable, and nutritious, as ‘sustainable foods’ for the future.
In recent years, in order to comprehensively address global environmental and social issues, we have created ‘Future Meals’ with the aim of proposing a healthy and sustainable approach to food for both people and the planet. This initiative seeks to achieve a state of overall health (well-being) for the Earth’s ecosystems, human society, and our bodies by preserving ‘Japanese cuisine for the future’ alongside ‘The Future 50 Foods.’ Additionally, ‘Future Meals’ are created as a single meal menu including regional and traditional dishes, meeting the following conditions:
推定エネルギー必要量(Estimated Energy Requirement; EER)
目標量(Tentative dietary goal for preventing life-style related diseases;DG)
また、栄養バランスの指標として、エネルギー産生栄養素バランスを考慮して作成します。参考値は、日本人の食事摂取基準(2025年版)」策定検討会報告書(令和6年10月)における18歳以上の下限値と上限値としています。
EER: Estimated Energy Requirement (EER)
DG: Tentative Dietary Goal for Preventing Lifestyle-Related Diseases (DG)
Additionally, this is created by considering the energy-producing nutrient balance as an indicator of nutritional balance. The reference values are based on the lower and upper limits for individuals aged 18 and older as outlined in the report from the Task Force for Establishing the Japanese Dietary Intake Standards (2025 Edition) (October 2024).
参考:エネルギー産生栄養素バランス(%エネルギー)
Reference : Energy-producing nutrient balance (percentage of energy)
全国都道府県の栄養士会が
考案した未来メシ
海鮮丼ぶり Seafood Donburi
けの汁 Keno-jiru
ひっつみ汁 Hittsumi soup
おくずかけ Okuzukake
きりたんぽ鍋 Kiritanpo Nabe
いも煮 Imo-ni
こづゆ Kozuyu
つけけんちんそば Tsukekenchin Soba
しもつかれ Shimotsukare
おきりこみ Okirikomi
武蔵野肉汁うどん Musashino Nikujiru Udon
太巻き祭り寿司 Furumaki Festival Sushi
けんちん汁 Kenchin-jiru
うなぎの柳川風煮 Yanagawa-style eel stew
のっぺ Noppe
だいこん菜のよごし Daikon no Yogoshi
ぶり治部煮 Buri Jibu-ni
天ぷらおろしそば Tempura Oroshi Soba
ほうとう Hōtō
おやき Oyaki
朴葉寿司 Hoba-zushi
駿河そば
(茶そば&桜えびかき揚げ)
Suruga Soba
(Tea Soba & Sakura Shrimp Tempura)
鉄火みそ Tekka miso
手こね寿司 Hand-kneaded sushi
シャモのじゅんじゅん Shamo no Junjun
京のばら寿司 Kyoto Barazushi
串カツ Kushikatsu
粕汁 Kasujiru
にゅうめん Nyumen
めはり寿司 Mehari-zushi
どんどろけ飯 Dondoroke Rice
焼きさば寿司 Grilled mackerel sushi
まつり寿司 Matsuri Sushi
かき飯 Oyster Rice
大平汁 Oohira-jiru
そば米雑炊 Soba Rice Porridge
いりこめし Iriko Meshi
いぎす豆腐 Igisu tofu
きびなごのほおかぶり Kibinago no Hokaburi
博多水炊き Hakata Mizutaki
冬瓜汁 Winter melon soup
ゆで干しだいこんの
すりみ揚げ
Boiled and dried daikon radish surimi fritters
南関揚げ巻き寿司 Nankan Age Maki Sushi
とり天 Tori-ten
薩摩雑煮 Satsuma Zoni